Satura rādītājs:
- 1. darbība. Materiāla iestatīšana
- 2. solis: De Stappenmotor Aansluiten
- 3. solis: Het Rad Maken
- 4. solis: De Button Aansluiten
- 5. solis: De LDR Aansluiten
- 6. solis: De LED Aansluiten
- 7. solis: de Code Modificeren
- 8. solis: De Sensor Plaatsen
Video: Elektronisch Peillood: 8 soļi
2024 Autors: John Day | [email protected]. Pēdējoreiz modificēts: 2024-01-30 10:51
In deze instructable zal ik uitleggen hoe mijn eerste arduino project ooit tot stand is gekomen. Met deze sensor kan de waterdiepte van een stilstaand water gemeten worden, doormiddel van een touw met knopen erin en een gewicht aan het uiteinde. als de waterdiepte echter tussen de knopen inzat, was het niet mogelijk de waterdiepte precies af te lezen, iets wat met de technologyie van tegenwoordig makkelijk kan. De sensori ir pieejami stapenmotor, een knop, een LDR un aantal ledjes, welke elk aangesloten worden in de komende stappen.
1. darbība. Materiāla iestatīšana
Allereerst zijn natuurlijk de materialen om dit project te maken belangrijk. Dit zijn de onderstaande:
- 1x arduino ATmega328 UNO- 1x 830 caurumu maizes dēlis (kleiner kan ook, maar dan wordt het misschien een beetje krap met alles wat erop moet)- 1x ULN2003 draiveris- 1x vienpolārs pakāpju motors 28-BYJ48
- 1x een klein wieltje/rad (ar diametru 2,5 cm)- 1x dun touch van vangeveer 50 cm- 1x gewichtje van 5 tot 10 grami
- 1x poga- 1x LDR- 3x LED- 5x 220 omi, mēs saprotam- 4x maizes dēļa džemperu vadi met een vrouwelijke en mannelijke kant- 14x maizes dēļa džemperu vadi, kas tikās ar manuālo kantu- 4x 4 x 9 x 1,5 cm langeles plāksne- 2x 4 x 20 x 1,5 cm lange planken- heel veel ducktape
2. solis: De Stappenmotor Aansluiten
We beginnen gelijk met de (naar mijn mening) lastigste stap, namelijk de stappenmotor aansluiten.
Voordat dit kan gebeuren moeten we allereerst het breadboard aan onze arduino koppelen, door de min-zijde van het breadboard in de 5-volt-poort van de arduino te pluggen, en de plus-zijde in de ground-poort. Nu is het breadboard aangesloten op de arduino.
vervolgens sluiten we de driver aan, door met twee kabels met een mannelijke en vrouwelijke kant de 5 volt poort van de driver te verbinden met de + kant van het breadboard, en de ground kant met de minzijde, zoals ook te zien is in de afbeelding, nu heeft de vadītāja istaba.
vervolgens kan de stappen motor aan worden gesloten. dit wordt gedaan door het witte uiteinde van de kabels van de stappenmotor in the pluggen in het witte hokje op de driver. het kan zijn dat deze er wat lastig in gaat, maar duw hem er met beleid in, anders bestaat er een kans dat je de driver sloopt.
Als laatste moet de arduino nog aangesloten wordenaan de driver. dit kan in de onderstaande volgorde Dus niet zoals op de afbeelding:
IN1 gaat in poort 3IN2 gaat in poort 4IN3 gaat in poort 5IN4 gaat in poort 6
De stappenmotor ir nu aangesloten. om te kijken of deze goed werkt kan je de bijgevoegde code runnen. Deze kan je uploaden door je arduino aan te sluiten op je laptop, en op de knop uploaden linksboven te click. Pārbaudiet hiervoor eerst of wordt geupload naar de usb-poort waarin de arduino geplugd is. Tas ir te zien bij hulpmiddelen en dan poort. Pārbaudiet ook gelijk of het board op arduino uno staat. Dit is nameelijk het type arduino wat gebruikt wordt voor deze sensor, anders kan het zijn dat deze niet werkt.
Als deze geüpload wordt naar de arduino, en alles goed is aangesloten, moet de stappenmotor draaien. Draait deze niet? Pārbaudiet dan of alle lampjes op de driver knipperen. Knippert er een niet? Dan zit er een kabel niet goed ingeplugged, waardoor de stappenmotor niet meer werkt.
3. solis: Het Rad Maken
als de stappenmotor werkt, kan hier het rad op geplaatst worden. Ikzelf gebruik hiervoor een wiel van de arduino (zie afbeelding) zonder de band, met een rond bierviltje erop geplakt tegen aflopen van het touw. Ik zou aanraden om ook een wiel zoals in de afbeelding te gebruiken, aangezien deze precies op de stappenmotor aansluit. mocht het wieltje niet precies aansluiten, plak dan een klein beetje tape op het ronddraaiende gedeelte van de stappenmotor, zodat deze iets beter om het wieltje heen klemt.
Als het wieltje getransformeerd is in een rad, can met tape het touw aan het rad worden geplakt, met aan de onderkant van het touw het gewichtje. Wat belangrijk is, is dat het gewichtje niet blijft drijven, aangezien dan de essentie van het peillood niet meer werkt. ook moet het gewichtje een beetje volume hebben, dus een platte schijf voldoet niet. Waarom dit zo is komen we later nog op terug. Ik zelf heb een gebruikt koffiecupje gebruikt als gewichtje (zoals te zien is in de afbeelding), wat erg goed werkt. Nu is het rad af.
4. solis: De Button Aansluiten
Met de "takelconstructie" werkend, wordt het nu tijd voor de meetapparatuur. Mēs sākām satikties ar pogu. Deze zorgt ervoor dat de meting start, en de takelconstructie dus begint te takelen. plug hiervoor eerst een kabel in de min-kant van het breadboard, en zorg dat je je button in dezelfde rij plaatst.
de button zit op twee plekken in het board, en in de rij van de tweede plek pluggen we een 220 Ohm weerstand in en een kabel die naar poort 2 van de arduino gaat. Als laatste sluiten we dan nog een kabel aan van het uiteinde van de weerstand naar de pluszijde van het breadboard, en dan is de knop aangesloten. Als het goed is ziet dit er dus hetzelfde uit als in de afbeelding hierboven.
5. solis: De LDR Aansluiten
Konstrukcija ir zo gebouwd dat het gewichtje tussen een LDR un lampas door getakeld wordt, en wanneer dit gebeurd, stopt de meting. Dit is de reden dat het belangrijk is dat je gewichtje volume heeft, want anders kan het zijn dat de lichtstraal niet genoeg verstoord wordt om de meting te stoppen. In afbeelding is een voorbeeld te zien van hoe het wel moet, het cupje blokt namelijk volledig de lichtstraal voor de LDR.
De LDR wordt op een vergelijkbare manier aangesloten als de button. Wederom wordt er eerst een kabel van de min-zijde van het breadboard naar een plaats in het breadboard gestuurd. in deze zelfde rij wordt een 220 omi saprotam aangesloten. Het uiteinde hiervan dient in dezelfde rij te zitten als de eerste poot van de LDR en de kabel die van het breadboard naar poort A0 op de arduino gaat. Als laatste gaat er dan weer een kabel vanuit de rij van de tweede poot van de LDR naar de plus-kant van het breadboard. Als het goed is heb je dus dezelfde buildctie gebouwd als in de afbeelding. Voor overzicht is de button niet meer te zien op deze afbeelding, maar in het echt is deze natuurlijk nog wel aangesloten, net zoals de stappenmotor!
No LDR ir skaidrs signāls, kas pieejams klēpjdatoram/datoram, izmantojot A0 poort. Dit signalal can uitgelezen worden durvis bij de hulpmiddelen de seriële monitor te openen. Iepazīstieties ar kodu, lai uzzinātu, kā to izdarīt, un pēc tam uzrakstiet karti (zie stap 2). Kijk wat voor waardes je LDR geeft als je er met het lampje op schijnt, en wat voor waardes deze geeft zonder lampje. Tas ir belangrijk vai vēlāk!
6. solis: De LED Aansluiten
Ievadiet kodu, izmantojot seriālo monitoru, un tas ir jāapsver. Als je echter snel en niet al te nauwkeurig de diepte wilt weten, can dit ook prima aangegeven worden met behulp van ledjes. als aanwordt genomen dat elk ledje 5 cm is, kan hiermee papēdis snel afgelezen worden wat de diepte is. deze ledjes worden alsvolgt aangesloten. allereerst plugt men een kabel in het breadboard en poort 10 van de arduino. in dezelfde rij in het breadboard wordt weer een 220 omi weerstand geplaatst. In de rij van de tweede poot van de weerstand wordt de korte poot van het ledje geplugd. Als deze andersom wordt geplaatst veroorzaak je kortsluiting en gaat het lampje kapot. In de rij van het lange pootje wordt als laatste een kabel van deze rij naar min-kant van het breadboard getrokken.
Deze stappen worden twee keer herhaalt met als enig verschil de poort. De ledjes dienen ingeplugd te worden in poort 10, 11 en 12, zoals te zien is in de afbeelding.
Als het goed is heb je nu dus een aangesloten button, stappenmotor, LDR en drie ledjes.
7. solis: de Code Modificeren
In het bestand bijgevoegd in deze stap is de code te vinden die deze sensor werkend maakt. Er zitten wel een paar sidenotes bij deze code, die in deze stap zullen worden behandeld.
- Als wordt gekeken in de code is een if (sensorValue <950) te zien. Deze 950 ir de waarde die ik heb gekozen voor mijn LDR als switchpunt. Met het lampje erop bleef de LDR waarde hier ruim onder, en als het gewichtje ervoor kwam ging deze boven de 950. In een erg lichte kamer kan het echter zijn dat zelfs met het gewichtje ervoor de LDR nog steeds een waarde onder de 950 meet. Als het goed is heb je dit in de stap van het aansluiten van de LDR gecheckt.
Je kunt dan de kamer verduisteren of de sensorvalue omlaag halen, maar het risico is dan dat kleine fluctuaties niet veroorzaakt door het gewicht de meting al onderbreken. Daarom kies ik zelf liever voor de kamer verduisteren.
- Gaismas diodes atbilstības sistēma ir ievilkta, sasniedzot 15 centimetrus. Wil je met dit systeem dieper meten dan kan dat data de intervallen tussen de ledjes groter te maken. Dit kan door in de if (distance> 5) en if (distance> 10) de 5 lv 10 aan te pasažieris naar hogere waarden zoals bijvoorbeeld 10 lv 20. Merk wel op dat het interval hierdoor groter wordt, en er dus minder nauwkeurig uit de leds is op te maken om wat voor diepte het precies gaat.
- Dan als laatste nog een sidenote voor de echt geïnteresseerde onder ons, namelijk over hoe de afstand wordt gemeten. Het programma loopt als het ware in loop, en elke loop duurt 40 ms. hiermee kan dus uitgerekend worden hoeveel cilpas er in een rotatie zitten van de stappenmotor, en dus hoeveel deze draait per loop. durvis te vermenigvuldigen met 2, 5 cm (de diametrs van mijn rad) krijg ik de afstand die daadwerkelijk opgetakeld wordt. Det betendend dat als je een beduidend groter of kleiner wiel tot je beschikking hebt, deze 2, 5 ook aangepast moet worden naar de diametrs van je eigen wieltje.
8. solis: De Sensor Plaatsen
Doordat de meting stopt wanneer het gewicht bij de LDR is, is het belangrijk de LDR zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak te houden. je loopt dan echter het risico dat je apparatuur het water raakt, wat je absoluut niet wil hebben. Mijn oplossing zijn twee planken waarop de sensor kan rusten. Er kan ook gedacht worden aan een vlot, maar trek dan wel de afstand die de LDR van het wateroppervlak is van de meting af, anders klopt deze niet meer.
Tas bija de instructable over hoe een elektronische peilmaat te maken.
Ieteicams:
Arduino brīdinājuma sistēma par automašīnas novietošanu atpakaļgaitā Soli pa solim: 4 soļi
Arduino brīdinājuma sistēma par automašīnas novietošanu atpakaļgaitā Soli pa solim: Šajā projektā es izveidošu vienkāršu Arduino automašīnas atpakaļgaitas stāvvietas sensora shēmu, izmantojot Arduino UNO un ultraskaņas sensoru HC-SR04. Šo uz Arduino bāzēto automašīnas reverso brīdinājuma sistēmu var izmantot autonomai navigācijai, robotu diapazonam un citiem diapazoniem
Soli pa solim datora veidošana: 9 soļi
Soli pa solim datora veidošana: Piegādes: Aparatūra: mātesplateCPU & CPU dzesētājs PSU (barošanas bloks) Krātuve (HDD/SSD) RAMGPU (nav nepieciešams) Korpuss Instrumenti: skrūvgriezis ESD rokassprādze/matermālā pasta ar aplikatoru
Trīs skaļruņu shēmas -- Soli pa solim apmācība: 3 soļi
Trīs skaļruņu shēmas || Soli pa solim apmācība: Skaļruņu ķēde pastiprina no vides saņemtos audio signālus uz MIC un nosūta to skaļrunim, no kura tiek radīts pastiprināts audio. Šeit es parādīšu trīs dažādus veidus, kā izveidot šo skaļruņu shēmu, izmantojot:
Arduino Halloween Edition - zombiju uznirstošais ekrāns (soļi ar attēliem): 6 soļi
Arduino Helovīna izdevums - zombiju uznirstošais ekrāns (soļi ar attēliem): Vai vēlaties Helovīnā nobiedēt savus draugus un radīt kliedzošu troksni? Vai arī vienkārši gribi uztaisīt labu palaidnību? Šis zombiju uznirstošais ekrāns to var izdarīt! Šajā pamācībā es iemācīšu jums, kā viegli izveidot izlecošus zombijus, izmantojot Arduino. HC-SR0
Akustiskā levitācija ar Arduino Uno soli pa solim (8 soļi): 8 soļi
Akustiskā levitācija ar Arduino Uno soli pa solim (8 soļi): ultraskaņas skaņas pārveidotāji L298N līdzstrāvas adaptera strāvas padeve ar vīriešu līdzstrāvas tapu Arduino UNOBreadboard un analogie porti koda konvertēšanai (C ++)